Passieproject en -concert ‘Membra’ in Oude Kerk Zoetermeer

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 17/03/2018
20:15 - 22:30

Locatie
Oude Kerk Zoetermeer

Categorieën


Membra

Titelblad van Membra Jesu Nostri

Op 17 maart 2018 geeft CVE Cantica m.m.v. solisten en orkest een Passieconcert in de Oude Kerk, als onderdeel van het multicultureel project “Membra, middeleeuwse passie in de barokmuziek en moderne schilderkunst”.

Met dit project geeft Cantica vorm aan de Passietijd, de 40 dagen vóór Pasen.

Aan de basis van het project staan lijdensgedichten van Arnulf van Leuven (Leuven, ca. 1200-Villers 1250), over de zeven ledematen (membra) van de lijdende Jesus.

Dieterich Buxtehude, detail van een schilderij (1674) van Johannes Voorhout.

 

 

De Deens-Duitse barokcomponist Dietrich Buxtehude heeft de gedichten in 1680 op muziek gezet in zeven cantates onder de naam Membra Jesu Nostri (BuxWV 75).
In elke cantate wordt steeds een ander deel van Christus’ gekruisigde lichaam bezongen, respectievelijk de voeten, knieën, handen, de zijde, de borst, het hart en het hoofd.

Beeldende kunst

Beeldend kunstenaar Aran van der Giessen stelt in de kerk schilderijen ten toon en vertaalt de gedichten naar schilderwerk.

Tijdens de uitvoering van “Membra” door koor, solisten en orkest zal Aran van der Giessen bij elke cantate een creatie schilderen die met dat onderdeel te maken heeft. Zo ontstaat figuratief een opbouw van de voeten tot en met het hoofd en krijg je als bezoeker een mooi beeld van de muziek die op dat moment gezongen en gespeeld wordt. Het geheel zal daardoor een contrast geven van oud ( hoorbaar) en nieuw (zichtbaar).

’s Middags kunt u (tussen 14.00 en 17.00 uur) in de kerk al een expositie van de schilder bezichtigen waarbij hij zelf aanwezig is om uitleg te geven. Cantica wil bezoekers van de expositie graag aan de koormuziek laten proeven en laten zien en horen hoe koor, solisten en orkest o.l.v. dirigent Johan van Oeveren toewerken naar het concert van die avond.

Passieconcert

Poster Membra Jesu Nostri - Paasconcert 2018 Cantica Zoetermeer

Poster Membra Jesu Nostri

’s Avonds vindt dan om 20.15 uur het Passieconcert plaats, met naast het werk Membra Jesu Nostri, nog een andere compositie van Dietrich Buxtehude (Jesu meines Lebens Leben) en werken van William Byrd, Johann Kuhnau en Claudio Monteverdi.
De dirigent zal tijdens het concert een korte toelichting geven.
Het Christelijk Vocaal Ensemble Cantica o.l.v. Johan van Oeveren tekent voor de uitvoering, met medewerking van het orkest “Margaretha Consort” en diverse solisten.

Sopraan Elise van Etten
Sopraan Luc Ket
Alt Marian Dragt
Tenor André Cruz
Bas Yonathan van den Brink

Toegangsprijs: € 17,50, incl. programmaboekje en koffie/thee. Kerk is open om 19.45 uur.

U kunt kaarten reserveren door uw gegevens in onderstaand formulier achter te laten en dan € 17,50 x het aantal gewenste kaarten over te maken op rekening NL25 INGB 0004 8271 63 t.n.v. CVE Cantica. De kaarten liggen dan voor u klaar bij de ingang van de zaal. U kunt ook kaarten via de koorleden kopen.

Wij hopen u op 17 maart te mogen begroeten!

Bookings

Ticket voor het passieconcert 'Membra'

€17,50


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *