Over ons

Christelijk Vocaal Ensemble “Cantica”

Cantica geeft al ruim 30 jaar concerten: a capella-optredens, cantatediensten, evensongs, integrale uitvoeringen van oratoria en passies. Alles onder de inspirerende leiding van dirigent en medeoprichter Johan van Oeveren.

Wij brengen meerstemmige christelijke muziek van Reformatie tot heden zo authentiek mogelijk ten gehore. De nadruk ligt op de barokperiode, maar andere perioden worden niet geschuwd.
Doel is deze muziek onder de aandacht brengen van een breed publiek, met werken van bekende, maar ook van minder bekende componisten.

Hierbij een overzicht van de werken die we in de afgelopen jaren hebben uitgevoerd.

In het seizoen 2014-2015 vierden we ons 30-jarig bestaan met een tournee waarin een aantal dubbelmotetten van J.S. Bach en J. Pachelbel op verschillende plaatsen in het land werden uitgevoerd. Het openingsconcert was op 8 november 2014 in de Oude Kerk te Zoetermeer, daarna volgden uitvoeringen in de Oosterkerk Zoetermeer (i.k.v. “Celebrate Bach”), Krimpen aan den IJssel en Eindhoven.

Een bijzonder concert was in het voorjaar van 2015 de uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach op Stille Zaterdag 4 april 2015. Op initiatief vanuit de Oosterkerk te Zoetermeer kwam met medewerking van solisten, het barokorkest Concerto Barocco en projectkoorleden een uitvoering tot stand die op bezoekers en uitvoerenden grote indruk heeft gemaakt.
Hierbij bleek de Oosterkerk ook uitstekend geschikt als concertlocatie. Inmiddels is hier een “nieuwe traditie” ontstaan: op Stille Zaterdag 15 april 2017 is voor de derde keer op rij de Johannes Passion in de Oosterkerk uitgervoerd. De organisatie van e.e.a. was in handen van de Stichting Podium320.

Op uitnodiging van de gemeente Zoetermeer werkte “Cantica” op 4 mei 2015 mee aan de Herdenkingsbijeenkomst 1940 – 1945 in de Nicolaaskerk.

Op 11 en 12 december 2015 was het tijd voor een kerstconcert. In samenwerking met Blokfluitensemble Praetorius voerden we in de Oude Kerk Zoetermeer en de Lutherse Kerk Leiden werken uit van Charpentier, Sweelinck en Poulenc en een aantal Christmas Carols.

Op 5 november 2016 gaven wij een Najaarsconcert met als thema “Masterpieces”. Het was een uitdagend programma, met een virtuoos muziekstuk van de jonge Händel, genaamd Dixit Dominus, voor koor, orkest en solisten. Het programma bevatte verder een mooie 1e orkestsuite van J.S. Bach, en na de pauze was het tijd voor “Then Svenska Messan” van de Zweedse componist Johan Helmich Roman. Hij was een tijdgenoot van Händel. Deze zgn. Zweedse mis (in het oud-Zweeds) is voor zover wij weten nooit uitgevoerd in Nederland. Zoetermeer had dus met de uitvoering in de Oude Kerk de primeur!

Uit de reacties op dit concert en de toegift (het laatste duet voor sopraan en alt en het slotkoor “Gloria”) bleek wel dat ons publiek deze muziek wist te waarderen. En voor de ontwikkeling van ons koor is het goed om bezig te zijn met werken die net iets meer vergen dan we gewend zijn.

Daarna was het tijd voor nieuw repertoire, waaronder werken van Byrd en Hauptman r (o.m. werken van Byrd, Hauptman en Duruflé) dat we op 1 juli 2017 uitvoerden  op de Koorbiënnale in Haarlem, waarvoor we op basis van kwaliteitscriteria als zuiverheid en gelijkheid waren geselecteerd om samen andere koren de Hofjesconcerten te verzorgen. Het was een mooie ervaring om eens in een heel andere context en samen met andere koren met koormuziek bezig te zijn.

Op 11 november 2017 gaven we in de serie concerten van de Stichting Vrienden van de Dorpskerk Bleiswijk een concert met als thema “Contrasten in de muziek”. Op het programma stonden werken uit de Renaissance, de Barok, de Romantiek en 20e eeuwse muziek. Organist Iddo van der Giessen begeleidde ons bij enkele werken.
Het leverde een mooie avond in de middeleeuwse kerk van Bleiswijk op.

Intussen bereiden we ons voor op een Passieconcert op 17 maart 2018, als onderdeel van een multicultureel project: “Middeleeuwse passie in de barokmuziek en moderne schilderkunst”. ’s Middags zal in de Oude Kerk Zoetermeer een expositie te bezichtigen zijn én bezoekers de gelegenheid worden geboden de generale repetitie van koor, solisten en orkest o.l.v. dirigent Johan van Oeveren mee te maken. ’s Avonds vindt dan het Passieconcert plaats, met werken van o.m. Dietrich Buxtehude (Membra Jesu Nostri, Jesu meines Lebens Leben).

Dirigent

Dirigent Johan van Oeveren (1949) studeerde orgel, piano en koordirectie en later ook schoolmuziek, zang en koorscholing. Hij is dirigent van verschillende koren en daarnaast werkzaam als organist.

Aan het Oranje Nassau College in Zoetermeer was hij lange tijd verbonden als schoolmusicus.

Hij heeft diverse uitvoeringen in authentieke bezetting op zijn naam staan.
Hij componeert muziek in verschillende bezettingen, zowel instrumentaal als vocaal. Tevens volgt hij de opleiding tot beiaardier.

Johan van Oeveren is muzikaal adviseur van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond (K.N.Z.V.) regio Holland.

Koor: samenstelling, nieuwe leden

Cantica heeft een basisomvang van ca. 25 zangers, evenwichtig verdeeld over de diverse partijen.

Indien de uit te voeren werken daarom vragen (zoals recent de Johannes Passion), wordt de formatie uitgebreid met projectleden.

Er is nog plaats voor sopranen en bassen op ons koor. Zin om mee te doen aan het repeteren en uitvoeren van nieuw repertoire?
Meld je dan aan bij de secretaris van ons koor, dhr. Wim van Dalfsen, tel.nr.  010-521 9808 of via secretaris@cvecantica.nl. Er wordt een stemtest gehouden, maar als je eerst een repetitieavond wilt bijwonen, dan kan dat ook.

Geef een reactie